Az elérhető energetikai besorolások

A közelmúltban szigorították az energetikai besorolási skálát, amelynek jelenleg érvényes szintjeit itt tekintheti meg. Ez a közel nulla energia igényű épületekre vonatkozó követelményrendszer, amiben a dupla betűjelzés arra szolgál, hogy a korábban érvényes tanúsítványoktól (egy betű A+-tól I-ig) egyértelműen elkülönüljön az új minősítés, ami 2016-tól van érvényben.

Az energetikai osztályok az új követelményrendszer szerint

A szabályozás célja

Az Európai Unió kiemelt fontossággal kezeli a lakóépületek energiahatékonyságának növelését, és az energetikai tanúsítás intézményét minden tagország számára kötelezővé tette. A direktívában rögzített előírások alapján 2020-tól az új épületek csak a közel nulla energiaigényű követelményértékek (lásd: fenti skála) teljesítése esetén kaphatnak építési engedélyt. A jelenleg is érvényben lévő szabályok szerint épületet eladni vagy bérbe adni nem lehet az energiatanúsítvány elkészíttetése nélkül.

HET Tanúsítvány azonosító kód

2013 óta kell feltölteni a tanúsítványokat a központi adatbázisba (OÉNY), ahol egyedi azonosításra szolgáló számot kap a dokumentum. A rendszerben visszakereshető, hogy az adott ingatlanra milyen minősítés készült, illetve az is, hogy az adott HET sorszám pontosan mely épületre vonatkozik.

Hiteles példánynak csak a kódszámmal ellátott dokumentum tekinthető.

Mit tartalmaz a tanúsítvány?

Kinek kell átadni a tanúsítványt?

A tanúsítványnak az ingatlan aktuális tulajdonosánál kell lennie, így ha Ön az eladó, akkor az adás-vételi szerződés aláírásakor át kell adnia az új tulajdonosnak. Az ügyvéd az átadás tényét a dokumentum HET azonosítójával együtt a szerződésben fel fogja tüntetni. Az Ön feladata, hogy a tanúsítvány rendelkezésre álljon a szerződés aláírásakor. A dokumentumot bekérheti bank és földhivatal, vagy építési hatóság is. Ha már nem áll rendelkezésre eredeti példány, akkor az elkészítő mérnök tud kiállítani újabbat, a saját archívuma alapján.