A tanúsítvány

A tanúsítvány a vevők hiteles tájékoztatását szolgálja az épület energetikai minőségéről, valamint az egyszerűen végrehajtható felújítási lehetőségekről. A lakosság az energiaforrások 40%-át az épületek fűtésére fordítja, ennek csökkentése érdekében, az európai uniós előírásoknak megfelelően 2009 óta új építéskor, és 2012-től kezdve minden használt ingatlan eladásakor kötelező az energiatanúsítvány elkészíttetése.

Érvényessége 10 év

A kiállítás dátumától kezdve 10 évig érvényes a szakvélemény. Újra megcsináltatni csak akkor szükséges, ha az épületen felújítást, korszerűsítést végeztek. A minősítési skála jelenleg két betűjelből áll (például DD), a 2016 előtt készült egy betűjelzéssel rendelkező tanúsítványok ma már nem érvényesek, de a központi adatbázisban díjmentesen aktualizálhatók.

Mire van szükség a munkához?

A megrendelő és ingatlan azonosító adataira (cím, helyrajzi szám, számlázási cím, elérhetőség). Tervrajzok vagy más műszaki dokumentumok nem szükségesek, mivel a felmérési munka díját az árlistánkban feltüntetett ár már tartalmazza. Ha az építmény eredeti tervei megvannak, akkor megtekintjük őket, és a munka során felhasználjuk.

Ki készítheti el?

A 244/2006. (XII. 5.) kormányrendelet előírja, hogy energetikai tanúsító tevékenységet csak az gyakorolhat, aki felsőfokú mérnök végzettséggel rendelkezik, és a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara jogosult tagja.

Jogszabályi háttér

Az energetikai tanúsítvánnyal a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet foglalkozik részletesen. A tanúsítást eladás vagy bérbeadás esetén minden olyan épületre el kell végezni, amelyben az előírt lég- ill. komfortállapot fenntartásához energiát használnak fel. Érdemes azonban megtekinteni az alábbi listát, ezekre az esetekre ugyanis nem vonatkozik a rendelet. A szakvélemény műszaki tartalmát a 7/2006 TNM rendelet írja le, a készítő mérnöknek viszonylag kevés szubjektív mérlegelési lehetősége van.

Mikor nem kötelező az energetikai tanúsítvány?

Hogyan rendelhet?

Ha megtekintette ajánlatunkat, a szolgáltatást közvetlenül megrendelheti az online űrlap segítségével, vagy telefonon is (hétköznap 8 és 19 óra között).